Futbolla tanışıklığınız 70'li yılların ikinci yarısı ile 80'lerin ilk yarısı arasına rastlıyorsa,aklınızda kalacak en önemli futbol takımı Trabzonspor olacaktır.Bu dönemi ifade eden 1975-76 ile 1983-84 tarih aralığındaki 9 sezonun 6'sını şampiyonlukla neticelendirmişti Trabzonspor...
Bunlara bir de toplam 11 adet Federasyon(Şimdilerde Türkiye) Kupası,Cumhurbaşkanlığı Kupası(Şimdinin Süper Kupa'sı) ve günümüzde muadili olmayan Başbakanlık Kupası'nı da eklersek günümüze dek süren Trabzonspor efsanesinin kaynağı anlaşılabilir.
Karadeniz ekibinin bu başarıları,onlara kendi şehirleri dışından taraftar da kazanmalarını sağladı.Böylece gelenekselleşmiş "3 Büyükler" tanımının "4 Büyükler" olarak evrilmesini sağladılar.1984'ten sonra oynanan 26 sezonda ise lig şampiyonluğu göremediler.Bu 26 sezonda sadece 8 kez resmi kupa zaferleri oldu.Söz konusu dönemde ligde başarılı olamasalar da Avrupa'da oldukça başarılı sonuçlara imza attılar.
Ligde ise şampiyonluğa en fazla yaklaştıkları sezon 1995-96'da yaşandı.Malum sezonda şampiyonluk için beraberliğin dahi yeteceği ve 1-0 öne geçtikleri,dahası oyun olarak da ezdikleri Fenerbahçe'ye kendi evlerinde2-1 yenilerek şampiyonluğu kaçırmışlardı.İşte o günden bu yana gittikçe olumsuzluklara doğru yuvarlandılar.
Dönem dönem toparlanır gibi olsalar da bir türlü istenen sonuç alınamıyor.Yapılan transferler,ülkenin en önemli teknik adamları ile çalışmalar,kalbur üstü futbol yıldızları yetiştirmelere rağmen başarılamıyor bu...Sürekli olarak,6 şampiyonluğun elde edildiği dönemdeki "Doğuştan Trabzonlu" oyuncular gibi bir jenerasyon yetiştirilmeden şampiyonluğun kazanılamayacağı telaffuz ediliyor.Zaman zaman bu denenmeye çalışılsa da durum aynı;sıfıra sıfır,elde var sıfır...
Bence ise tek sorun,eski yıllarda elde edilen şampiyonluk ruhunun kaybedilmesi.
Eski oyuncular gibi yeteneklerin yetiştirilememesi,yerli yıldızların İstanbul'u tercih etmeleri,İstanbullular'ın Bizans oyunları,diğer büyüklere oranla ekonomik durumun kötülüğü arka planda bence.
Günümüzdeki Trabzonspor taraftarlarının büyük çoğunuluğu lig şampiyonluğu görmediler.Uzun yıllardır kadrolarında şampiyonluk yaşamış oyuncu bulunmadı.Hatta apolet takmış teknik adam ve yönetimlerle de pek çalışamadılar.Tüm bunlarsa kulübün kültüründeki "Şampiyon" ya da "Kazanan Ruhu"nun törpülenmesine yol açtı.Çünkü takımın oyuncusu,teknik adamı,yöneticisi,taraftarı şampiyon refleksine,şampiyonluk yolunda yıkılmadan yürüme deneyim ve becerisine sahip değiller.Bu da 1996'nın kendi evinde kendi elleriyle kaybedilen şampiyonluğuna yol açıyor.Hatta geçen sezon çok üstün ve baskılı oynamalarına rağmen kendi
sahalarında kaybettikleri Konyaspor ve Denizlispor maçları da sadece bu ruh eksilmesinin neticesi.Bu maçlara yine içeride puan kaptırılan İstanbul Belediye maçını da dahil edebiliriz.Saydığımız bu maçlar,geçen sezon için,doğrudan şampiyonluğun kaptırılmasına yol açtılar.
Ligimizin diğer şampiyonluk yaşamış 3 İstanbullusu ise,Trabzonspor gibi yalpaladıkları sezonlar geçirmelerine rağmen bunu başka sezonlarda şampiyonlukla telafi edebilmişlerdir.Bu ise bahsettiğimiz şampiyonluk,kazanma alışkanlıklarının sönmesini engellemiştir.
Trabzonspor 1995-96 ve 2008-09 sezonlarında sadece şampiyonluğu değil,ona her ne olursa olsun erişebilme potansiyelini de yitirmiştir.Bu iki sezon Trabzonspor tarihinin kırılma noktalarıdır.Bundan sonraki yıllar çok daha zor geçmeye adaydır.Bu sezonun ilk 3 haftasındaki yalpalamalar da bunun eseridir.
Sezon sonu ne olur bilemeyiz;ama bu sezon başı Galatasaray ve Fenebahçe'de gördüğümüz,berbat bir sezonun ardından gelen toparlanmanın başat unsuru işte bu kazanan ruhu ve kültürüdür.
İşte bu yüzden Trabzonspor en kısa sürede mutlu sona erişecek yapılanmayı kurmalıdır.Yoksa kovalanan şampiyonluklar yakın geçmişte şahit olduğumuz Kocaelispor,Gaziantepspor,Sivasspor örneklerinde olduğu gibi"Sürpriz kovalayan;ama koşuyu tamamlamaya nefesi yetmeyen sıradan bir Anadolu takımı" görüntüsünden asla kurtulamayacaklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder