Her futbol takımının mazisinde,büyük övgüler ya da sövgülerle anılan eşofmanlı neferleri vardır mutlaka.İstisnalar seyrek olsa da iyi çalıştırıcılar,ekseriyetle,futbolun içinden gelmiş emektarlardan çıkar.Bu cümleden olarak da büyük çalıştırıcılara kavuşma özlemi duyan kulüpler,takımları başında eski efsane oyuncularına şans verirler kimi zaman.Onları,eski futbolculuk kariyerlerinde elde ettikleri başarılarla özdeşleştirdikleri için de aynısını beklerler yine...Beklenen büyük zaferler de olabilir erişilen;tezatı olan hüzünler de...
Bu düşünceden hareketle,eski efsaneleri yeniden gerçeğe dönüdürme çabalarına bir göz atalım şimdi...Gerek yabancı gerek yerli,ekol olmuş futbol kulüplerine bir göz atalım.
İlk olarak Avrupa'nın devlerinden başlıyoruz.Buradaki kriterimiz ise hem futbolculuk hem de çalıştırıcılık dönemlerinde,kulüp bazında Avrupa kupalarında ve ulusal liglerde mücadele edilmiş olması.Bundan mütevellit olarak ilk Avrupa kulüpler turnuvalarının başladığı 1955-56 sezonundan itibaren hareket ediyoruz.Bu da yaklaşık olarak son 55 yıla tekabül ediyor.
Ayrıca değerlendirmeye tabi tutulan ekipler,ulusal ve uluslararası sahada,günümüzde de hala başarıyla mücadele eden kulüplerden seçildi.Bunlar ülkelerinde ve Avrupa'da en fazla şampiyonluk ve final görmüş takımlardır.
İTALYAN KULÜPLERİ
İtalyan kulüplerinin sıkça antrenör değiştirdiğini görüyoruz.İtalyanlar'ın bir başka ortak özelliği de efsanelere fazla rağbet göstermedikleri ve uzun süreli görev vermekten kaçınmış olmaları.
AC Milan :
Bu kulübün en önemli efsanelerinden olan Carlo ANCELOTTI,hem futbolcu hem de teknik adam olarak taraftarlarının yüzünü ağarttı.Futbolculuğunda 1987/92 sezonları arasında 3 ulusal(2 Serie A,1 İtalya Süper Kupası) ile 6 uluslararası(2 Şampiyon Kulüpler Kupası/Ligi,2 Avrupa Süper Kupası,2 Kıtalararası Kupa) olmak üzere 9 kupa kaldırdı.
Çalıştırıcı olarak görev yaptığı 2001/2009 sezonları arasındaysa 3 ulusal(1'er Serie A,İtalya Kupası,İtalya Süper Kupası) ile 5 uluslararası(2 Şampiyonlar Ligi,2 Avrupa Süper Kupası,1 Kıtalararası Kupa) kazandı.
Böylece şu an 110 yaşında olan AC Milan'ın kazandığı 29 ulusal kupanın 6'sında,18 uluslararası kupanınsa tam 11'inde futbolcu ya da teknik direktör olarak rol oynamış oldu Ancelotti...Eh,onun için efsane lafı az bile galiba!
Bir AC Mİlan efsanesi de Fabio CAPELLO...Futbolcu olarak 1976/79;teknik direktör sıfatıyla da 1991/96 ve 1997/98 sezonlarını içine alacak şekilde,iki dönem AC Milan kadrosunda bulundu.Oyunculuğunda 2 ulusal(1 Serie A,1İtalya Kupası) zafer alabilen Capello,teknik adam olarak çok daha başarılı oldu.Bu süreçte 7 ulusal(4 Serie A,3 İtalya Kupası) ve 2 uluslararası(1'er Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Süper Kupası) onuru yaşadı.
Bahsettğimiz süre içerisindeki 40'a yakın teknik patron arasında,uzun süreli görev yapmış son AC Milan efsanemiz Nils LIEDHOLM...1949/61 arası futbolcu;1963/66,1977/79 ve 1984/87 arası da teknik direktör olarak hizmet vermiş.Bu sürelerde ise sadece oyunculuğunda 4 tane İtalya Ligi şampiyonluğu var.12 yıl futbolculuk ve aralıklarla 8 yıl çalıştırıcılık olmak üzere 20 yılda sadece 4 ulusal lig şampiyonluğu çok büyük bir başarı sayılmayabilir belki de.Ancak Liedholm,AC Milan taraftarının gözünde değerini yitirmeyecektir mutlaka.
Juventus FC :
Sınırlandırdığımız sürede görev yapan 30 civarı teknik adamdan sadece 2 tane efsaneye uzun süreli görev verilmiş.
Yine sondan başa giderek,sözü Didier DESCHAMPS ile açıyoruz.Futbolculuk yıllarında 1994/99 sezonlarında giymiş Juve formasını...Yeşil sahaların içinde 6 ulusal(3 Serie A,1 İtalya Kupası,2 İtalya Süper Kupası) ve 3 uluslararası(1'er Şampiyonlar Ligi,Avrupa Süper Kupası,Kıtalararası Kupa) sevinci yaşadı.
Deschamps'ın Juve'deki tek sezonluk teknik adamlık deneyimi,takımın Serie B'ye düşürüldüğü ve tekrar Serie A'ya çıktığı sezon oldu.
Sırada,Fabio CAPELLO var.1969/76 yıllarındaki oyunculuk performansını sadece 3 İtalya Ligi başarısıyla süsleyebildi.Teknik direktör olarak görev yaptığı her iki sezonu da(2004/06) Serie A şampiyonluğuyla noktaladı.Ancak bu şampiyonluklardan ikincisi,takımın karıştığı "Calciopoli Skandalı" nedeniyle elinden alındı.Ayrıca Juventus Serie B'ye düşürüldü.
İnter Milan :
Onlar da teknik adam konusunda istikrarı yakalayamadılar.Baz aldığımız ölçütler içerisinde 40'tan fazla teknik adama iş verdiler;ama hepsini de aynı hızla sonlandırdılar.
Internazionale,sadece iki efsanesine birer yıl dayanabildi,teknik adamlıkta.
İlk ele alacağımız Marco TARDELLI,aslında futbolcu olarak da sadece iki sezon forma giymişti.Bu futbol adamı 1985/87 yıllarında oyuncu,2000/01 sezonundaysa teknik direktör olarak hiç bir zafer kazanamadı.Kendisne aslında bir Juventus efsanesi demek de daha doğru olacaktır.
Luis SUAREZ ise futbolculuğunda(1961/70) kazandığı 3 Serie A ile 2'şer Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Süper Kupası ile onurlandı.1975,1992,1995 yıllarındaki kısa süreli teknik adamlık maceraları ise hüsranla neticelendi.
İnter,bir kaç eski yıldızına daha koçluk görevi verdi;ancak hepsi de kısa süreli ve istenilenden uzak performanslarla dolu oldular.
Göz önüne serildiği gibi,İnter bu denemelerden hiç bir fayda görememiş.
İspanya'da başat olarak iki büyük ön plana çıkıyor.Bunlarsa tabi ki Real Madrid ve FC Barcelona...Ön plana çıkadığımız son 55 yılda her iki kulüp de 20'den az teknik adama görev vererek çok da kötü bir istikrar tablosu çizmemişler.Aşağıda incelenen efsaneler,yine sondan-başa doğru ele alınmıştır.
Real Madrid :
İlk olarak 1988/90 yıllarında futbolcu,2007/08'de ise teknik adam olarak "Krallar"a hizmet veren Bernd SCHUSTER' e bakalım.İspanya sınırlarında futbolcu olarak;2 La Liga,1 İspanya Kral Kupası 1 de İspanya Süper Kupası kaldırmış havaya.Avrupa'da ise başarıları uzaktan izlemiş.
Koç olarak çalıştığı tek Real sezonundaysa yine Avrupa'ya uzak durup,sadece La Liga ve İspanya Süper Kupası ile yetindiğini görüyoruz Schuster'in.Bu performansın da eski futbolculuk dönemine eş değer olduğu söylenebilir.
Ve tonton dedemiz Vicente del BOSQUE...1973/84 arası 11 yılda 5 La Liga 4 de İspanya Kral Kupası sevinci yaşamış,İspanya'da.Avrupa'da ise Real ile hiç bir zafer kazanamamış futbolculuk yıllarında.
Teknik adam Bosque ise 1999/2003 arası 4 sezon ezmiş Bernabeu çimlerini...Bu süreye 2 La Liga,1 İspanya Süper Kupası sığdırmış.Uluslararası arenadaysa 2 Şampiyonlar Ligi,1 Avrupa Süper Kupası,1 Kıtalararası Kupa alarak "Oleee!" çektirmiş taraftarlarına.Görünen o ki saha kenarında daha bir efsaneleşmiş Bosque,saha içine göre...
Jorge VALDANO'ysa oyuncu olarak(1984/87) her 3 sezonunda da İspanya Ligi'ni ve 2'sindeyse UEFA Kupası'nı kazanmış.
Takımın başında bulunduğu 2 sezondaysa(1994/96) sadece 1 lig zaferiyle yetinmiş.Dolayısıyla efsaneliğe,futbolculuk kariyeriyle imza atmış Real'de...
Rael Madrid'in en büyüklerinden biri kuşkusuz Alfredo di STEFANO'dur.Topu sahada sürüklediği yıllarda(1953/64) içerde 8 La Liga,1 İspanya Kral Kupasısı;dışarda 5 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 Kıtalararası Kupa zaferleri yaşamış.Ancak 1990/91 sezonuna denk gelen tek koçluk çalışmasında sedece İspanya Süper Kupası'nı alabilmiş.
Bir büyük efsane de Luis MOLOWNY...Kıstas aldığımız ölçüler içerisinde 1 La Liga,2 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası zaferi var.Ancak teknik direktörlük kariyeri daha bir parlak Malowny'nin.1974,1977/79,1982 ve 1985/86 sezonlarında 4 kez çalıştırmış Madrid'in beyaz formalılarını.Bu yıllarda 3 La Liga,3 İspanya Kral Kupası,1 İspanya Lig Kupası ve dış maçlardaysa 2 UEFA Kupası kazanarak,ölümsüzlüğünü perçinlemiş Real Madrid tarihinde.
İşte gerçek bir efsane daha...Miguel MUNOZ...Onun futbolculuk döneminde de,ele aldığımız 1955/56 öncesini hesaplarımıza katmıyoruz.Real'de 1958'de sona eren oyunculuk kariyerinde 2 La Liga 2 de Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası başarısı var.Hadi söyleyelim,baz aldığımız tarihlerden önce de 2 lig zaferi tatmış.
Çalıştırıcılık yaptığı 1959 yılı ve 1960/74 sezonları arasındaysa içerde 9 La Liga,2 İspanya Kral Kupası;dış arenada 2 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,1 Kıtalararası Kupa almış.Bu kupalarsa toplamda 14 şampiyonluk ile Munoz'u Real Madrid tarihinin en fazla şampiyonluk kazanan teknik adamı yapmış.
Real Madrid,tüm eski tüfeklerinden,görev aldıkları sürelere bakılarak,fayda sağlamış.
FC Barcelona :
Tabi ki Josep GUARDIOLA'dan başlıyoruz.1990/2001 arasında formasını sırtına geçirip,sahada ter akıtmıştı Guardiola.Bu ünvanı taşırken 6 La Liga,2 İspanya Kral Kupası,4 İspanya Süper Kupası,1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası ve 2 Avrupa Süper Kupası olmak üzere;12'si ülke içi,4'ü Avrupa arenası,toplam16 kupa kaldırmış.
Geride bıraktığımız 2008/09 sezonunu Li Liga,İspanya Kral Kupası ve Şampiyonlar Ligi zaferi ile tamamladığını söylersek,efsanenin devam ettiği açıkça ortaya çıkar.
Ölümsüz efsane arayanlar buyursun.Huzurlarınızda Johan CRUYFF...1973/78 yıllarında sadece La Liga ve İspanya Kral Kupası'nı alabilmesi,muhteşem oyunuyla efsaneleşmesini engelleyememiş.
1988/96 yılları arasında takımın başına geçen Cruyff 4 La Liga,1 İspanya Kral Kupası ve 3 İspanya Süper Kupası'na;Avrupa'dan getirilen 1'er tane Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,Avrupa Kupa Galipleri ve Avrupa Süper Kupa'sını da ekleyince,toplamda 11 kupa ile Barça tarihinin en çok kazanan hocası apoletini takıvermiş omuzlarına...
Barcelona tarihinin en iyi futbolcularından biri olarak forma giyen Joaquin RIFE'yse bu dönemini(1964/76) 1 La Liga,2 İspanya Kral Kupası ve 1 adet de Avrupa Fuar Şehirleri Kupası alarak kapamış.
1979/80 sezonundaki patronluğunuysa 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası ile noktalamış.
Barcelona'nın efsanelerinin de saha kenarı denemelerinden yüz akıyla çıktığını söyleyebiliriz.
FUTBOLUN BEŞİĞİ,EFSANELER EŞİĞİ İNGİLTERE
İngilizler'e bakınca kolay kolay teknik adam harcamadıklarını görüyoruz.Genellike 10 ve altında koç ile çalışmışlar mevzubahis dönemi.
Liverpool :Futbolculuğuna efsane demek ne kadar doğru olur bilmem ama,Roy EVANS'tan söze başlayacağız.1965/74 yılları arasında kadroda yer almasına rağmen sadece 9'u lig olmak üzere toplam11 maçta sahaya çıkabilmiş.Bu yüzden futbol oynadığı dönemin başarılarını sıralamıyoruz.Takımı çalıştırdığı 1994/98 yıllarındaysa sadece bir Lig Kupası(Carling Cup) elde edebilmiş.
Futbolculuğundaki başarıları mumla aratan bir teknik adam olmuş,ligimizden de aşina olduğumuz Graeme SOUNESS...1978/84 sezonlarındaki oyunculuğunda 12 ulusal(5 İngiltere Ligi,4 İngiltere Lig Kupası,3 Charity Shield) ve 5 uluslararası(3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,1'er tane Avrupa Süper Kupası ile Kıtalararası Kupa) kazanırken;çalıştırıcılığında(1991/94) sadece bir FA Cup kazanabilmiş.Ayrıca bu dönemde efsane karizmasına ciddi çizikler de attırmış.
Gerçekten bir Liverpool efsanesi olan Kenny DALGLISH'te sıra...Topun fiili kovalayıcısı olduğu 1977/90 sezonlarında 16 ulusal(6 İngiltere Ligi,1 FA Cup,4 İngiltere Lig Kupası,5 Charity Shield) ile 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,1 tane de Avrupa Süper Kupası başarısının mimarlarından olmuş.Bu kupalarından 6 tane ulusal kupayı 1985/90 yılları arası yaptığı menejer-futbolculuk döneminde kucaklamuş.Sadece menejer olduğu 1990/91 sezonunuysa Charity Shield zaferiyle kapatmış.
Manchester United :Tek "Bizim Oğlan" denemesini Wilf McGUINESS ile yaşamış ManU...Oyuncu olarak 1954/59 yıllarında 2 İngiltere Ligi,2 de Charity Shield kazanmış.1969/70 sezonundaki menejerliği ise başarısız sonuçlanmış.
Tek sezonluk denemesinden ağzı yanan ekip,bir daha bu girişime yeltenmemiş bile.Chelsea :
3 dönemde inceleyebiliriz Gianluca VIALLI'yi...1996/98 arası futbolculuğunda 1'er tane FA Cup,İngiltere Lig Kupası,Avrupa Kupa Galipleri Kupası ve Avrupa Süper Kupası görmüş.1998/99 sezonundaki menejer-futbolcu yaşamı kupasız geçmiş.1999/2000'deki teknik direktörlüğündeyse 1'er FA Cup ile Charity Shield zaferini yaşatmış.
Chelsea'nin bir diğer yakın dönem efsanesi de Ruud GULLIT...1995/96'daki futbolculuğunda kupa görememiş.1996/98 arasındaki,İngiliz klasiği,menejer-futbolculuğundaysa 1 tek FA Cup alabilmiş.John COLLINS futbolcu olarak yaşadığı(1963/75 ve 1983/84) 1'er İngiltere Ligi ve İngiltere 2.Ligi ile FA Cup şampiyonluklarına;hoca olarak(1985/88) sadece Heyzel Faciası'nda ölenler anısına düzenlenen Full Remembers Cup zaferini ekleyebildi.
Yine efsaneliği tartışılabilecek(sadece 4 lig maçında forma giymiş) Tommy DOCHERTY krampon bağladığı tek sezonunda(1961/62) kupa göremezken;1961/67 arasında takımı çalıştırıken yalnızca 1 adet İngiltere Lig Kupası alabilmiş.Arsenal :
1966/72 arasında formasını terletirken gördüğümüz George GRAHAM,bu döneminde 1'er İngiltere Ligi,FA Cup ve Avrupa Fuar Şehirleri Kupası kaldırmış.Takımın başına geçtiği 1986/95 yıllarında daha başarılı omuş.Takım elbiseli yıllarında 2'şer İngiltee Ligi ve İngiltere Lig Kupası ile 1'er FA Cup ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası kazanarak kulübünün gerçek efaneleri arasına adını kazımış.
Don HOWE,Arsenal'de futbol oynadığı yıllarda(1964/66) da teknik adamlık kariyerinde(1983/86) de hiç zaferin tadına varamamış.Aynı şekilde Terry NEILL da ne futbolcu(1959/70) ne de menejer(1976/83) olarak geçirdiği toplam 18 Arsenal yılında hiç gülememiş.
ALMANYA'NIN EN BÜYÜĞÜBayern Münih :
Alman futbolunun en büyük golcülerinden Jürgen KLINSMANN,gollere saha içinde sevinirken Bayern ile(1995/97) 1'er tane Bundesliga,Almanya Lig Kupası ve UEFA Kupası kazanmış.Geçtiğimiz sezonla(2008/09) sınırlanan teknik patronluğuysa,başarısız dahası sezon sonunu bile göremeden tamamlandı.Almanlar'ın "İmparator"u Franz BECKENBAUER sahalarda eserken,Bayern ile birlikte(1964/77) 4'er Bundesliga ve Almanya Kupası ile 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası,1 UEFA Kupası,1 de Kıtalararası Kupa kazandı.1993/94 sezonundaki saha kenarı patronluğunu Bundesliga zaferiyle süsledi.Ayrıca bir de 1995/96 seonunun son 1 ayında görev aldı.Bu yılı bitiren UEFA Kupası zaferindeki kısa süreli rolüyse tartışılır.
Danimarkalı Sören LERBY futbolcu olarak(1983/86) 2'şer Bundesliga ve Almanya Kupası şampiyonluğu yaşadı.1991/92'deki menejerlik deneyimiyse sezon ortasında bitti.Zaten bir daha da hiç bir takımı çalıştırmadı.
GELELİM KENDİ BÜYÜKLERİMİZEBüyüklerimizi,profesyonel ligimizin kurulduğu 1959 yılından itibaren değerlendireceğiz.
Fenerbahçe :Oğuz ÇETİN 1988/96 arasında,futbolcu olarak 2 Türkiye Ligi,1 Cumhurbaşkanlığı Kupası,2 Başbakanlık Kupası kazandı.Teknik Direktör olarak 2002/03 sezonunun ikinci yarısında göreve geldi;ancak sezonu tamamlayamadı.
1999/2000 sezonu iki efsanenin birden,Fenerbahçe'deki hocalık kariyerini bitirdi.Sezona başlayan Rıdvan DİLMEN,daha 5. haftada istifa etti.Oysa futbolcuğunda,sakatlıklar nedeniyle çok az oynamış da olsa,1987/95 arasında aldığı 1 Türkiye Ligi,1 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1 Başbakanlık Kupası ile efsaneşleşmişti.
Yukarıda anlattığımız sezonun son 19 haftasında çalışan Turhan SOFUOĞLU da kupa kazanamadı.Futbolculuğunda 1988/91 arasında 1'er Türkiye Ligi,Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası kazanmıştı.
Erol TOGAY,1978/81 yılları arasında futbol takımında oyuncu olarak yer aldı.1'er tane Türkiye Ligi,Federasyon Kupası ve Başbakanlık Kupası kazandı.1990/91 sezonunda sadece 3 maç takımı çalıştırdı.
Birol PEKEL 1963/68 arasında top oynadı,sarı-lacivert formayla.3 Türkiye Ligi,1'er de Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandı.1987/88 sezonu içinde kısa bir dönem teknik direktörlük yaptı.
Ziya ŞENGÜL,1964/75 arasında forma giydi5 Türkiye Ligi,2 Federasyon Kupası,3 Cumhurbaşkanlığı Kupası,1 Başbakanlık Kupası ve 1 Atatürk Kupası zaferi yaşadı.1979/80 sezonunda,adet olduğu üzere kısa bir dönem takımı çalıştırdı.
Şükrü ERSOY,1961 yılında takımdan ayrıldı.Bu süreye kadar oynadığı üç profesyonel lig sezonunda 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı.1979/80 sezonunun başında yine o da kısa bir süre takımı çalıştırdı.
1963 yılına dek 5 profesyonel lig sezonu yaşadı Nedim GÜNAR.Bu sürede 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu aldı.Teknik adam olarak 1976/77 sezonunda az bir süre görev yaptı.
1969/75 sezonları arası takımın kalesini beklemişti Ilie DATCU.3 Türkiye Ligi,2 Cumhurbaşkanlığı Kupası,1'er de Federasyon Kupası ve Başbakanlık Kupası aldı.1976/77 sezonunun başlarında takımın patronuydu.
Gerçek Fenerbahçe efsanelerinden Basri DİRİMLİLİ 1965'te futbolu bırakana kadar 4 tane profesyonel Türkiye Ligi şampiyonluğuna imza attı.1969/70 sezonunun bir bölümünde takımı çalıştırdı.Sezon sonuna kadar görevde kalmasa da,bu yılda kazanılan şampiyonlukta emeği geçmiş oldu.
Galatasaray :
Galatasaray,1996-2000 sezonları arasında,tarihinin en parlak dönemini yaşadı.Üst üste alınan lig ve kupa şampiyonluklarına UEFA Kupası da eklendi.Bu tarihten sonra da her başı sıkıştıklarında o dönemin efsanelerine baş vuruyorlar.Ancak eskinin aksine hepsi de hüsranla sonuçlanıyor.
Son olarak bu sezon Bülent KORKMAZ yaşadı bu durumu.Galatasaray da oynadığı 21 yılda(1984/2005) 21 ülke içi şampiyonluk(8 Türkiye Ligi/Süper Lig,6 Federasyon/Türkiye Kupası,5 Cumhurbaşkanlığı Kupası,2 Başbakanlık Kupası) gördü.Buna birer tane de UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası'nı ekledi.Bu sezon işler kötü gitmeye başlayınca,takımın patronu oldu;ancak akıbeti zaten biliniyor.
Ondan önce bir dönem,yine o efsane kadronun en büyük değeri olan Gheorghe HAGI vardı.2000 UEFA Kupası ile Avrupa Süper Kupası ve o dönem ülke içi başarılarının(4 Süper Lig,2 Türkiye Kupası,1 Cumhurbaşkanlığı Kupası) baş mimarı,şans bulduğu 1 yılda(2004/05) sadece Türkiye Kupası'nı aldı.
Takımın başarılı olan tek efsanesi Fatih TERİM oldu.Galatasaray'daki futbolculuk döneminde(1973/84) hiç lig şampiyonu olamadı.2'şer Türkiye Kupası ve Başbakanlık Kupası,1 Cumhurbaşkanlığı Kupası aldı.4 sezonluk(1996/2000) ilk teknik adamlığındaysa 4 Süper Lig,2'şer Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası,1'er Atatürk Kupası ve UEFA Kupası kazandı.Takımın başına ikinci gelişi olan 2003/2004 sezonunun sonunu göremedi.
1983/84 sezonunda sadece 8 maç forma giyen ve başarı göremeyen Mustafa DENİZLİ,başarılara hocalığında ulaştı.1987/89 arasında 1 Türkiye Ligi şampiyonluğu ve 1 Türkiye Kupası;1992/92 arasında 1 Türkiye Ligi zaferi ve 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası elde etti.
Turgay ŞEREN,1949'dan 1966 yılına kadar sarı-kırmızıların kalesini korudu.Baz aldığımız 1959'daki profesyonel lig kuruluşundan itibarense 2 Türkiye Ligi,4 Türkiye Kupası,1 Cumhurbaşkanlığı Kupası aldı.Hocalık yaptığı 1979/80 yılındaysa Başbakanlık Kupası'nı kazandı.
Coşkun ÖZARI profesyonel ligimizde sadece ilk sezon olan 1959'da forma giydi ve hiç bir şey kazanamadı.Ancak öncesinde yaptıkları ve kazandıkları ile efsaneleşmişti zaten.Takımı çalıştırdığı 1978/79 sezonununda ise hiç bir başarı elde edemedi.
Beşiktaş :
Beşiktaş'ın 3 kez "Efsane futbolcudan teknik adam yapma" deneyimi var.
Ertuğrul SAĞLAM top kovalarken 1994/2000 yılları arasında 1 Türkiye Ligi,1 Türkiye Kupası,2 Cumhurbaşkanlığı Kupası,1 Başbakanlık Kupası ve 1 Atatürk Kupası zaferi kazandı.2007/09 yıllarındaki teknik adamlık denemesi ise 2. yılının başlarında,hiç başarı kazanamadan nihayete erdi.
Takımda 1997/2006 yılları dahilinde forma giyen Tayfur HAVUTÇU,2007 yılını son 2 maçında "İdareten" görev almış.Bu nedenle de futbolculuğunda eriştiği 1 Türkiye Ligi,2 Türkiye Kupası ve 1 de Cumhurbaşkanlığı Kupası zaferlerine yenisini eklemesi de mümkün olamamış.
1980/96 arası takımın "Atom Karıca"sı olan Rıza ÇALIMBAY bu devrede 6 Türkiye Ligi, 3 Türkiye Kupası,4 Cumhurbaşkanlığı Kupası,1 Başbakanlık Kupası kaldırdı.2005/06 sezonunda takımın başına geldi;ancak sadece 9 hafta dayanabildi.
Rasim KARA,tartışmasız Beşiktaş'ın en efsane kalecilerinden birisiydi.1975/84 arasında 1 Türkiye Ligi ve 1 Başbanlık Kupası zaferi kazandı.1996/97 sezonunda,Başbakanlık Kupası kazanarak bu kulüpteki tek hocalık sezonunu tamamlamıştır.
***
Her ülkenin büyükleri,eski başarıları özlediği dönemlerde,yıldız efsanelerini takımın başına getirmiş.Ancak takımları teslim alan,eskinin büyük futbolcuları çoğunlukla bekleneni verememişler.
Özellikle ülkemiz büyükleri,uzun süre tahammül edememişler,söz konusu kişilere.Bir kaç hafta ya da ay ile sınırlı olmuş teknik adamlık ömürleri yıldızlarımızın.Fatih Terim dışında geri dönebilen ikinci efsaneyi çıkaramamış takımlarımız.
Yabancı takımlardaki en başarılı denemelerinse AC Milan,FC Barcelona,Real Madrid takımlarından geldiğini görüyoruz.
Özetle söylemek gerekirse,her büyük futbolcu büyük hoca olamıyor.Bu sadece kişisel beceriyle de alakalı değil kuşkusuz.Yönetimlerin acelecilik ve sabırsızlığı da çok büyük etken bunda.Takımı eski efsanelere teslim edecek kulüplerin,sadece o kişilerin futbolculuk geçmişlerine değil,bu işe liyakatlarına bakmaları da gerek.Tabi ki bir de tanınancak geniş zamana ihtiyaç var.
Geçmişin başarılarını,o dönemin ruhunu geri getirmek,mutlaka özlem duyulan yılları yaratmış olan kişilere özgü değil.Başarı için geçmişin asil kanından kudret almak gerekebilir;ama aslolan yeni durumlara uyum sağlayabilecek olanları yakalayabilmektir.O da olmuyorsa,mevcut ahvalden yeni efsane öyküleri yazmanın yolları aranmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder